Hogyan válassz mountain bike-ot?

 2018.01.30.

mountain bike

Manapság az elérhető mountain bike-ok választéka oly nagy, hogy a tapasztalatlan bringás könnyen eltévedhet a lehetőségek útvesztőjében.

Manapság az elérhető mountain bike-ok választéka oly nagy, hogy a tapasztalatlan bringás könnyen eltévedhet a lehetőségek útvesztőjében. Az opciók tárháza szinte végtelen, ezért foglaljunk össze néhány alap irányvonalat arra az esetre, ha mountain bike vásárlásra adnánk a fejünket.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen felhasználásra keresel bringát. Hosszú túrákat tervezel, mely során sok mászást kell leküzdened? Agresszív és meredek lejtőkön szeretnél zúzni őrült tempóban? Versenyezni szeretnél vagy inkább hétvég harcos vagy?

A merev vázas modellek könnyebbek és kevesebb karbantartást igényelnek, cserében viszont áldozatot kell hoznunk a kényelem és sok esetben a lejtmenetekben elérhető sebesség terén. Ezzel ellentétben az összteleszkópos mountain bike-ok nehezebbek, sokkal több karbantartást igényelnek, viszont kényelmesebbek és gyorsabbak is rázós terepen.

Alumínium vagy karbon? Az alu modellek sokkal kedvezőbb áron kaphatóak, kevésbé sérülékenyek és könnyebben javíthatóak. Hátrányuk, hogy mountain bike 247x300merevségükből adódóan sok esetben igen kényelmetlenek lehetnek. Eközben a karbon vázaknak verhetetlenül alacsony a súlya és nagyon kényelmesek köszönhetően a felhasznált anyag tulajdonságainak. Viszont sokkal sérülékenyebbek és extrém magas áron kaphatóak.

A következő dilemma a kerékméret. A manapság trendi 27,5”-os méret a dominánsabb, de ne felejtsük el a méltán népszerű 29-es méretet sem! Ennél a kérdésnél is érvényes a „mire fogom használni?” irányelv. A 29-es sokkal gyorsabb és könnyebben használható terepen, viszont lassabban gyorsítható és nehezebb is. A 27,5” (650b) méret sokkal agilisabb, könnyebben gyorsítható és irányítható, viszont kissé lassabb és nehézkesebb lehet bizonyos terepviszonyok között. Általánosságban elmondható, hogy XC és Maraton versenyzésre ideálisabb a 29-es, míg All Mountain, Enduro valamint hobbi felhasználásra előnyösebb választás lesz a 27,5”.

Végül, de nem utolsó sorban nézzük a felszereltséget. Nagyon fontos, hogy olyan bringát válassz, mely felszereltsége eleget tesz igényeidnek! A túl alacsony felszereltség elégedetlenséget fog szülni, míg a túl magas felszereltségű bringa könnyen kihasználatlan marad.

Kapcsolódó cikkek

Copyright © 2024 Bringabolt.com
magnifiercrossmenuchevron-downarrow-down
0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza a boltba
   Szállítási díj kiszámítása
   Kupon érvényesítése
   Elérhető kuponok
   0yphet07 Szerezd meg a 10% kedvezményt
   2hhquhbh Szerezd meg a 10% kedvezményt
   2q1faads Szerezd meg a 10% kedvezményt
   2q8uw6vc Szerezd meg a 10% kedvezményt
   2uq7hgyo Szerezd meg a 10% kedvezményt