Tavaszi üzembe helyezés

 2018.02.07.

Tavaszi üzembe helyezés lépései

 
A napsütéses órák számának növekedésével kijelenthetjük, hogy a tavasz megérkezésével a bringás szezon is elkezdődött, így – amennyiben még nem tetted meg – itt az ideje, hogy felkészítesd/felkészítsd kerékpárodat az első kerekezésekre. CUBE AGREE C:62 RACE

Amennyiben úgy döntesz, hogy saját kezűleg szeretnéd elvégezni a felkészítést, a következő útmutató hasznodra válhat. Kérjük, ne felejtsd, hogy ebben az esetben a felelősség kizárólag a Tiéd. Amennyiben halvány kétséged is támad, jobban teszed, ha szakemberhez fordulsz.

 

Jöjjenek az ellenőrizendő alkatrész csoportok (a teljesség igénye nélkül):

·         Tisztítás: sokan nem gondolják, de a kerékpár tisztasága nem csak esztétikai kérdés. Elég, ha a gumikra gondolunk, poros, koszos felületű gumi tapadása meg sem közelíti a tisztán tartott gumiét. A koszos felnin a fékhatás sem azonos, a fékút lényegesen hosszabb lehet. Koszos világító berendezésekkel láthatóságunkat, közvetlenül biztonságunkat kockáztatjuk.

·         Csavarok: mindenek előtt ellenőrizd, hogy a kerékpáron található csavarok (kormány, kormányszár, nyereg, stb..) meg vannak –e húzva. A téli tárolás során előfordulhat, hogy a rögzítő csavarok kilazulnak, ami nagyon veszélyes lehet.

·         Kenés: a kerékpáron található forgó-mozgó alkatrészek nagy része kenést igényel. Gondolunk itt például a váltó rendszer elemeire, amelyeket az erre a célra szánt speciális olajakkal érdemes karban tartani.

·         Bovdenek: mind a váltás, mind a fék-rendszer részét képező bovdenek feszességét ellenőrizni kell. Gyakran a laza bovden felelős a rossz váltás teljesítményért, gyenge fék hatásért. A feszesség mellet a megfelelő kenés itt is lényeges, bár ez már szakembert igényel.

·         Gumik, kerekek: a megfelelő nyomás (a gyártók szinte minden esetben feltüntetnek a gumi oldalfalán legalább maximális nyomás értéket) ellenőrzése mellet nagyon fontos, hogy mindig ellenőrizzük a gumi oldalfalának állapotát is. Ahogy a gépjárműveknél is, az UV fénytől károsodott, repedezett, deformálódott, elöregedett gumikat néhány évente ki kell cserélni.
A kerekek esetében ellenőrizzük továbbá a küllők feszességét, a laza küllő mindig valami komolyabb deformitásra utal, baleset veszélyes lehet.

·         Hajtás: rövid próba körön, vagy álló helyzetben, szabad kézzel ellenőrizzük, hogy a pedál, illetve a hajtókar nem kotyog-e. Amennyiben bármilyen holtjátékot érzünk, forduljunk szakemberhez. Ha hajtás közben akadást, ugrást érzünk az nagy valószínűséggel a lánc nyúlására, fogaskerekek kopottságára utalnak. Ezek cseréje sem javasolt házilag.

·         Világítás: amennyiben a kerékpáron van gyárilag elhelyezett első, hátsó világító berendezés, ellenőrizd működésüket. Külön felszerelhető világításaidban cserélj elemet, töltsd fel azok akkumulátorát. Ne feledd, kora tavasszal gyorsan változnak a fény, illetve időjárási viszonyok.

·         neuzer beach cruiser noi kerekpar neon zoldKényelmi (nyereg, kormány) beállítások: használat előtt ne felejtsd el ellenőrizni, hogy a nyereg szöge, a kormány távolsága/szöge megfelelő e? Amennyiben például bármelyik végtagodban zsibbadást érzel, szinte biztos lehetsz benne, hogy a fenti beállítások valamelyike nem megfelelő.

Összességében elmondhatjuk, hogy az ellenőrzések nagy része házilag elvégezhető, nem igényel átlagosnál magasabb szintű műszaki felkészültséget. Ennek ellenére mindenkinek azt javasoljuk, hogy az éves 1-2 alkalommal történő átvizsgálásokat szakszervizekben végeztessék el, gyakorlott szerelők keze által, akik rendelkeznek mind a szükséges tapasztalattal, mind a beavatkozásokhoz szükséges – olykor speciális – szerszámokkal is.

Kapcsolódó cikkek

Copyright © 2024 Bringabolt.com
magnifiercrossmenuchevron-downarrow-down
0
  0
  Kosár
  A kosár üresVissza a boltba
   Szállítási díj kiszámítása
   Kupon érvényesítése
   Elérhető kuponok
   0yphet07 Szerezd meg a 10% kedvezményt
   2hhquhbh Szerezd meg a 10% kedvezményt
   2q1faads Szerezd meg a 10% kedvezményt
   2q8uw6vc Szerezd meg a 10% kedvezményt
   2uq7hgyo Szerezd meg a 10% kedvezményt